Mulți copii plang in masina deoarece este singurul lor mod de a-și exprima dorințele. Plansul copiilor in masina poate arata si disconfortul lor.
Cum putem avea grijă atât de siguranța, cât și de emoțiile celor mici într-o călătorie cu mașina? Ce facem daca suntem in situatia in care copilul plange in masina?
Acum câteva luni am parcurs un drum de la Iași la București într-o mașină închiriată. Ne-am propus ca pe tot drumul copiii să doarmă și să facem pauze de joacă, să fie liniștiți, să nu plângă deloc și să decurgă totul conform planului.
Ca orice părinți, am descoperit că lucrurile sunt mai complexe și nu depind mereu de planificările și dorințele noastre. 🙂
Cum să planifici un drum cu mașina cu copilul tău
Primele gânduri legate de contextul „copil mic la drum lung” vin de obicei cu multă anxietate și anticipare a diverselor probleme: oare copiii vor plânge? Oare le va fi greață și vor vomita? Oare vom reuși să-i liniștim și să conducem în liniște?
Aceste întrebări sunt firești și trec prin mintea tuturor părinților. Și eu le-am luat în calcul atunci când am planificat o călătorie Iași – București cu fetițele de opt ani, respectiv un an. Cu toate acestea, mi-am dat seama că lucrurile vor fi mereu diferite de planificarea de acasă.
Primul pas a fost să aleg o altă mașină. Deoarece a noastră este electrică și ar fi necesitat timp de încărcare pe parcursul drumului, am preferat să evităm opririle inutile și pentru acest lucru și am ales o mașină închiriată de la Autonom România. Am călătorit cu un Renault Megane nou, care a mers perfect.
În continuare, am întocmit un program:
- Un somn de două ore la începutul drumului
- O pauză de joacă
- Călătorim din nou două ore, până la următoarea pauză.
De ce copiii plang în mașina?
Mulți copii plang in masina deoarece este singurul lor mod de a-și exprima dorințele, emoțiile, disconfortul. Deși primul instinct ar putea să fie să oprim un tantrum sau un plânset, este important să îi arătăm copilului nostru că suntem alături de el și îl înțelegem. De asemenea, este important să știm ce anume îi cauzează disconfort și să vedem dacă îl putem ajuta într-un fel.
Pentru adulți, poate părea surprinzător că un copil plange in masina dacă îl zgârie o etichetă interioară a hainelor sau dacă mânuța este prinsă în mânecă. Pe de altă parte, bebelușii nu pot exprima aceste lucruri, ei doar acumulează o frustrare pe care o exprimă în cel mai natural mod. Lipsa de autonomie și libertate îi limitează în a-și rezolva singuri problemele și, de asemenea, sunt prea mici pentru a-și regla singuri stările de spirit.
De fapt, dacă avem de ales, și ca adulți ne este mai la îndemână să ne rezolvăm o problemă, decât să încercăm să răbdăm și să nu ne enervăm mai tare. Lipsa de libertate este de mult ori resimțită și de copii în mașină. Suntem tentați să credem că scaunele le limitează spațiul, însă un copil se simte oricum lipsit de libertate în mașină, deoarece nu poate explora un loc suficient de mare.
Și fetița noastră de un an a plans mult în călătoria Iași – București. Mai mult decât am anticipat, mai ales că uitasem puțin de la sora ei mai mare cum se simte acest lucru. La opt ani, aceasta deja s-a obișnuit cu călătoriile și fiecare drum a fost din ce în ce mai ușor odată cu timpul.
Ce să faci atunci când copilul plange in masina?
Pe traseul dintre Iași și București am luat mai multe pauze decât anticipasem. Ne rezervasem acest plan B, alegând să ne oprim dacă micuța plânge prea tare sau nu se liniștește ușor. Scopul nostru este să fim alături de copii cu blândețe, nu să oprim simptomul propriu-zis al plânsului. Este un lucru pe care-l înțelegem mereu, însă devine greu de aplicat atunci când se repetă frecvent, când suntem obosiți, când suntem expuși la mulți stimuli din exterior.
Pentru noi, soluția pauzelor multiple a fost una bună, chiar dacă au fost bucăți de drum în care am fost nevoiți să conducem și cu plânset pe fundal. De aceea recomandăm ca drumurile cu mașina cu cei mici să nu fie făcute cu speranța că vom ajunge fix atunci când estimează Waze.
Ce nu am făcut nici o clipă: NU am luat copilul în brațe atunci cand a inceput sa planga in masina. Am încercat să o liniștim, dar fără a o scoate vreo secundă din scaunul auto. Am continuat drumul cu scaunul rear facing conectat, pentru siguranța ei.
Ce am făcut diferit la drumul de întoarcere?
Înainte să plecăm, ne-am ajustat planurile și așteptările după nevoile micuțelor. Ne-am amintit că sora mai mare a trecut peste această perioadă, obișnuindu-se cu călătoriile și ajungând să aibă mai multă răbdare în mașină. Am rezistat în continuare plânsului mezinei și nu am luat-o în brațe dacă mașina era în mers. Acesta este din punctul nostru de vedere cel mai corect și important lucru care trebuie făcut. Celelalte metode de a face călătoria mai plăcută pentru toți membrii familiei se bazează foarte multe pe teste realizate de-a lungul timpului, până găsim varianta câștigătoare.
La început drumul a fost anevoios, dar după prima parte am circulat liniștiți, iar după somn chiar am cântat cu toții în mașină.
Ce scaune de copii am folosit în mașină?
Pentru fetița noastră de un an am optat pentru scaunul Axkid One, iar pentru cea de opt ani am luat scaunul Axkid Bigkid în ultimii ani.
Axkid One poate fi prelungit până la 23 kg și 135 cm și este, în acest moment, cel mai sigur scaun auto dezvoltat până acum de Axkid. Ne place că funcționează pentru întreaga copilărie, până când copilul devine Big Kid.
Axkid BigKid poate fi utilizat până la înălțimea de 150 cm – practic, asigură o copilărie fără griji și este perfect pentru momentul în care întoarcem scaunul copilului cu fața la direcția de mers. Ne place că este disponibil și pentru mașini care nu sunt prevăzute cu ISOFIX – și recomandăm mereu ca scaunele auto pentru copii să fie luate și în regim de carsharing, chiar și pentru un drum scurt.
**Scaunul auto Axkid Bigkid Premium nu mai este disponibil pe site, însă poți comanda în continuare scaunul auto înălțător Axkid Bigkid.
Ce accesorii ne-au ajutat la drumul lung
Pe lângă scaunele care ne lasă să fim liniștiți în privința siguranței drumurilor, mai avem câteva accesorii care ne fac viața și drumurile mai bune.
Oglinda rear facing
Chiar dacă unul dintre părinți se află pe banchetă din spate alături de copil, șoferul nu se poate întoarce să îl vadă. Oglinda rear facing se montează pe tetiera din fața copilului, iar acest lucru ajută în două moduri:
- Șoferul poate vedea ce face copilul; uneori suntem doar unul dintre noi cu el în mașină și este important să putem vedea în oglindă dacă doarme, în ce stare este, dacă pare că stă confortabil
- Părintele și copilul pot avea contact vizual, astfel asigurând și emoțional starea de bine și siguranță pentru cel mic (chiar și pentru cel mare, dacă suntem sinceri).
Protecția de banchetă
Orice părinte știe că acolo unde se află un copil sau un părinte obosit, se va vărsa la un moment un lichid (mâncare, băutură, resturi, vomă, conținutul de la baloane de săpun etc). Noi avem în permanență instalată o protecție de banchetă, care se poate monta și fără isofix.
Ne este mai simplu să o spălăm pe ea decât să avem un makeover total al întregii tapițerii, iar mirosurile neplăcute pot fi eliminate instant. Ne ajută mult și compartimentarea cu buzunare, căci putem avea la îndemână jucării sau alte accesorii, șervețele umede, bomboane :).
Husa de vară
Dacă și nouă, părinților, ni se pare inconfortabil să fim lipiți de o tapițerie vara, la drum lung, pentru copii e și mai dificili. Au mai puțină răbdare, nu a fost decizia lor să călătorească, nu știu ce li se întâmplă și de ce resimt dinsconfort, nu le putem explica câte ore mai durează.
Am optat pentru husa de vară pentru 6 – 7 luni pe an (aprilie – octombrie, în funcție de temperaturi). Practic, ea reduce riscul supraîncălzării și păstrează temperatura optimă a copilului. Reușește asta pentru că absoarbe umezeala și transpirația, este din bumbac organic, disipă căldura în exces și permite ventilația. Bonus, se spală ușor la mașina de spălat.
Parasolarele
Noi avem montate în permanență parasolare pe geamurile laterale ale mașinii. Inițial ne-am dorit să protejeze copiii de soare, pentru a nu sta în lumină sau căldură sporită tot drumul, dar apoi ne-am dat seama că este și o metodă de a fi mai în siguranță și de a beneficia de intimitate în mașină. Odată cu apariția copiilor în viața noastră ne-am gândit mult la cât este de ok să îi expunem fără ca ei să aibă această opțiune de a-și da acordul cu privire la expunerea pe social media sau în public și, tocmai de aceea ne bucurăm că avem varianta aceasta de a utiliza parasolarele în mașină.
Alte tips & tricks pentru drumul lung cu bebeluși
- Deși ne este dor să mergem împreună pe scaunele din față (ca soț și soție), ne-a fost clar că este mai bine ca unul dintre noi să stea în spate, cu un copil sau cu ambii. Ideal este ca spațiul mașinii să permită și un al treilea loc în spate, căci drumul este parcurs mai ușor dacă putem ține copiii de mână, să ne jucăm cucubau sau să cântăm împreună.
- Deși mezina noastră este încă mică, avem și o carte din fetru, pe care am primit-o cadou și care este potrivită pentru vârsta ei. Ne place foarte mult pentru că că este rezistentă dacă cea mică varsă lichide pe ea sau are mânuțele transpirate când o răsfoiește și este perfectă la drum lung, răsfoiri multiple, iar pe drumul de la Iași la București a fost vedetă.
- Înaine de copii nu realizam cât de atenți trebuie să fim la orice jucărie: se poate sparge și deveni periculoasă pentru copil? Se poate transforma în proiectil la o frână mai bruscă în mașină? Ne-au ajutat și salvat jucăriile care zornăie și sunt senzoriale de aici, sau jucăriile ușoare, potrivite pentru primul an al copilului.
Drum bun și nu uita că siguranța este întotdeauna pe primul loc!
0 Comentarii